luni, 30 aprilie 2012

Chec

În seara asta aveam poftă de ceva dulce și cum aveam niște ouă de țară trimise de mama am hotărît ca voi face un chec.


Bun...chestia asta cred că o zic de vineri, ca voi face chec. Deabia azi am reușit într-adevăr să-mi fac timp !


Am pus mana pe telefon și am sunat-o, bineînțeles pe mama s-o întreb rețea ei pt că al ei chec e excepțional(zic eu) și-mi aduce aminte de copilărie și de trăznăile din vremea aia(când îmi băgam degetele în toate vasele ei să gust compozițiile și eram cel mai mare critic al ei, dar și cel mai mare consumator).


Când i-am spus ce vreau să fac, mi-a spus entuziasmată rețeta cu pricina si am pornit la treaba.


O să pun toate ingredientele mai jos, cu un gramaj aproximativ(eu unul măsor totul din ochi atunci când pregătesc cateceva):


Timp necesar: 45min - 1ora
Dificultate: medie

  • 6 ouă (preferabil de țară)
  • 8-10 linguri de zahăr
  • 5 linguri de ulei 
  • 10-12 linguri de faină
  • 5-6 nuci
  • cacao
Și să începem treaba...separăm gălbenușurile de albușuri (am învățat eu din emisiunile lui Jamie Oliver, că dacă sunt proaspete le poți separa lejer în mână), dacă nu, te chinui în coajă.

Gălbenușurile se freacă cu zahăr într-un bol până la omogenizare, iar apoi trecem la albușuri care sunt într-un vas separat și se bat cu mixerul, telul ori ce aveți la îndemână, până se fac spumă.

Bolul ăsta de la albușuri trebuie sa fie ceva mai mare pt că el va fi bolul principal în care vor ajunge toate.

Aprindeti cuptorul pentru că trebuie să fie încalzit(cel putin așa fac eu).

Peste albușuri vom pune gălbenușurile și amestecăm usor ca să nu se lase spuma până la omogenizare. Apoi incepem sa adaugăm făina în ploaie și amestecam la început ușor, apoi puteți crește treptat viteaza.

Dupa omegenizarea întregii cantitati de făina se adaugă uleiul și, dacă doriți esențe de rom, vanilie, lămâie ori orice altceva vă încântă papilele și praf de copt/bicarbonat de sodiu stins cu zeamă de lămâie ori oțet.

Separati o cantitate de relativ mică de compoziție într-un bol mic pe care o vom amesteca cu o linguriță de cacao.


Pt copt, eu am folosit o tavă clasică de chec în care am pus hârtie de copt (dacă nu aveti puteti tapeta pereții tăvii cu făină după ce in prealabil ați uns-o cu ulei). Se pune jumătate din compoziția principală în tavă după care se adaugă cea cu cacao, iar apoi restul după care puneți nucile pisate nu foarte tare. 

Se dă la cuptor pentru aproximativ 30 minute după ce a fost în prealabil încalzit. 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu